Mooiste steden Noord Italië

Dit zijn de 7 mooiste steden uit Noord Italië

4 min

02 augustus, 2023

Noord Italië, in het Italiaans ook wel ‘Settentrione’ genoemd, bestaat uit een tal van mooie romantische stadjes en dorpjes. Het aan de Alpen gelegen gebied staat bekend om haar hoge mooie grasgroene bergen, helderblauwe Alpenmeren en zijn rijke geschiedenis. Het is ook een prachtig gebied dat zich leent voor leuke buitensporten en andere recreatie. Wij hebben een mooi lijstje samengesteld met de 10 mooiste steden uit Noord Italië. Ideaal voor een vakantie in Noord Italië dus. Welke stad grijpt jouw interesse?

 

Halverwege Milaan en Venetië in het gelijknamige gebied ‘Verona’ ligt het oude Verona. De stad in Noord Italië staat bekend om haar historische centrum met het befaamde balkon van Romeo en Julia, de beroemde romeinse amfitheater (Arena Verona), grote antieke pleinen en nog veel meer. Door Verona loopt de Adige, waarlangs prachtige wandelingen te maken zijn. De stad is niet erg groot, waardoor het makkelijk in twee dagen te belopen is.  

 

Overige bezienswaardigheden: Torre dei Lamberti | Kathedraal van Verona Gardaland Rafting op de Adige

 

 

Bolzano, ook wel Bozen genoemd, is de grootste stad uit de Italiaanse autonome provincie Zuid-Tirol. De middeleeuwse stad bevindt zich in een dal omringd door de dolomieten en bestaat uit een mengelmoes van Italiaanse en Oostenrijkse sferen. Deze Oostenrijkse sferen zijn goed aan het uiterlijk van het stadje te herkennen. Een leuke tip bij het bezoeken van Bolzano is om slot Runkelstein op te zoeken. Dit oude kasteel uit 1237 herbergt een indrukwekkende frescocyclus. Bolzano is niet het meest bekend bij het grote publiek. Maar desondanks zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Al met al behoort Bolzano zeker tot één van de leukste steden van Noord Italië!

 

Overige bezienswaardigheden: South Tyrol Museum of Archaeology | Franciscaner klooster Kasteel van Mareccio 

 

 

Milaan is een van de meeste bekende steden uit Noord Italië. De hoofdstad van Lombardije is berucht om haar architectuur, cultuur, historie en mode. Zeker op het gebied van mode is de stad erg notoir. Jaarlijks vinden er verschillende bekende modeshows plaats in de stad, die tal van toeristen naar Milaan toe trekken. Verder zijn er in de stad nog veel andere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn, zoals een bezoekjes aan de kathedraal van Milaan of als je meer zin hebt in een mooie wandeling, kan je in het levendige wijkje Brera je ogen uitkijken!

 

Overige bezienswaardigheden: Kathedraal van Duomo | Da Vinci-museum AC Milan Stadion Kasteel Sforza

 

 

Venetië kan natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Deze Noord-Italiaanse parel is met haar befaamde karakteristieke kanaaltjes misschien wel de mooiste stad van Europa. De combinatie van een indrukwekkende historie en veel jaloersmakende bezienswaardigheden maken van deze romeinse stad, een van de meest geliefde bestemmingen. Houdt hier dan ook vooral rekening mee als je van plan bent om de stad te gaan bezoeken. Het is dan wellicht handig om Venetië ‘s ochtends te gaan bekijken, dan is het minder druk! 

 

Overige bezienswaardigheden: Dogepaleis | Basiliek van San Marco Palazzo Contarini del Bovolo

 

 

Florence (Firenze), de hoofdstad van de regio Toscane, tevens ook bakermat voor de renaissance, behoort tot een van de bekendste cultuursteden ter wereld. De stad in Noord Italië trekt dan ook jaarlijks veel toeristen aan. In Florence kan je dan ook veel beleven. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het welbekende Uffizi Museum met kunstwerken van o.a Michelangelo’s, Sandro Botticelli, Pierro della Francesca en onze eigen Rembrandt van Rijn of bezoek het indrukwekkende Palazzo Vecchio. De diverse kunsthistorische schatten en paleizen die de stad rijk is, zijn vrijwel allemaal aan de Italiaanse stad geschonken. De enige voorwaarde van deze donaties, was dat de kunst de stad niet mocht verlaten en de collectie intact moest blijven. Dit maakt Florence nu het walhalla voor ieder kunst- en cultuurliefhebber, en één van de leukste steden van Noord Italië!

 

Overige bezienswaardigheden: Accademia Gallery | Museum Leonardo Santa Croce Basilica Complex Palazzo Pitti

 

 

6. Turijn

De op één na grootste stad van Noord-Italië, staat voornamelijk bekend als zakenstad, maar is ook erg populair bij menig liefhebbend toerist, vanwege haar prachtige barokarchitectuur, elegante pleinen, moderne kunst en hemelse regionale wijn. Turijn ligt ten noorden van de gevierde wijnstreken Langhe, Roero en Monferrato. Hier komen wijnen als de bekende Barolo en Barbaresco vandaan.  Verder heeft deze wijnstad diverse leuke en indrukwekkende attracties. Denk hierbij aan het kostelijke Piazza San Carlo plein of het imposante Galleria Sabauda (museum). Turijn is zeker een leuke stad voor een vakantie in Noord Italië!

 

Overige bezienswaardigheden: Koninklijk Paleis Turijn | Stupinigi Royal Hunting Lodge | Palazzo Madama Museum

 

 

Als jij van goed eten houdt, is Bologna een leuke plek om te bezoeken. Uit de regio Bologna, waar het gelijknamige Bologna in ligt, komen namelijk diverse Italiaanse producten en gerechten vandaan. Denk hierbij aan Italiaanse producten als Parmaham, Parmezaanse kaas, mortadella en andere verschillende lekkere Italiaanse salami’s, of denk aan het welbekende gerecht ‘spaghetti bolognese’. Al is Bologna niet de meest bekende stad onder toeristen, is het zeker de moeite waard om de stad in Noord Italië een keer te bezoeken. Met al haar gezellige café´s en sfeervolle barretjes, middeleeuwse stadsgezichten en authentieke kerkjes, is er meer dan genoeg te zien in de stad. In 3 a 4 dagen is er genoeg tijd om de gehele stad te doorlopen...

 

Overige bezienswaardigheden: Lamborghini Museum | Santuario della Madonna di San Luca Toren van Asinelli