Meest romantische plaatsen Duitsland

De 6 meest romantische steden van Duitsland

4 min

05 november, 2023

Duitsland geniet wereldwijd bekendheid als een romantische bestemming, vanwege haar bijzondere sprookjesachtige kastelen, bergachtige landschappen en sfeervolle rivieren. Daarnaast heeft het land ook allerlei leuke romantische steden. Talloze verliefde stellen omarmen deze magische sfeer die deze gezellige steden van dit land te bieden hebben. Binnen deze steden ontdek je de meest kleurrijke huisjes, vaak met indrukwekkende houten vakwerkstructuren en intrigerende patronen op de gevels. Bovendien vind je hier talloze gezellige traditionele Duitse restaurants en gezellige cafés. Het is dan ook een waar genot om door deze stadjes te wandelen en te genieten van de romantische sfeer die hier heerst. Of je nu op zoek bent naar een romantische stad net over de grens met Nederland, of bereid bent om verder te reizen. Wij hebben een mooi lijstje samengesteld met de meest romantische steden van Duitsland...

 

1. Bamberg

Bamberg, gelegen langs de oevers van de Regnitz in het noorden van de Duitse deelstaat Beieren, is een indrukwekkende middeleeuwse stad die haar historisch erfgoed door de jaren heen erg goed heeft behouden. De altstadt wordt gekenmerkt door talloze oude gebouwen, waaronder het majestueuze oude stadhuis, de dom van Bamberg en de oude rechtbank. Het is dan ook een unieke ervaring om door deze geplaveide straten van Bamberg te dwalen en werkelijk de sfeer van de middeleeuwen te voelen.

 

Bovendien is deze romantische stad in Duitsland ook nog eens erg populair bij veel bierliefhebbers. Met in totaal negen brouwerijen staat Bamberg met name bekend om zijn karakteristieke gerookte bier, bekend als rauchbier. Maak dus een romantische wandeling door de stad en drink een lekker Beiers biertje in een van de bijzondere bierkelders…

 

Meest romantische steden Duitsland, Bamberg

 

2. Monschau

Een andere romantische plaats in Duitsland is Monschau. Deze betoverende stad ligt verscholen in een smalle en diepe vallei aan de oever van de Roer, op een hoogte van ongeveer 420 meter in de stadsregio Aken. Net als de stad Bamberg kent Monschau een rijke geschiedenis. Vanaf de 16e eeuw bloeide de stad op als een belangrijk centrum in de lakenindustrie, waarbij veel protestanten een cruciale rol speelden in deze bedrijfstak. Bovendien wordt Monschau beschouwd als een van de mooiste dorpen van Duitsland, en het trekt talloze toeristen aan vanwege de charmante vakwerkhuizen die de stad sieren. Deze bouwstijl, waarbij houten elementen worden gebruikt om diverse patronen in de gevels van huizen te creëren, heeft zijn oorsprong in de dertiende eeuw. 

 

Het is overigens erg de moeite waard om de omgeving van de stad te verkennen. De stad wordt namelijk omgeven door bosrijke heuvels, wat prachtige mogelijkheden biedt voor wandelliefhebbers. Een uitstekende manier om de omgeving te ontdekken is via de Panoramawandelroute, gelegen in het westen van Monschau. Deze route omvat in totaal 600 meter aan hoogteverschillen. Verder ligt de stad ook nog eens dichtbij Nederland. Het is namelijk slechts anderhalf uur rijden vanaf Roermond...

 

Meest romantische plaatsen Duitsland, Monschau

 

3. Wernigerode

Ook Wernigerode verdient absoluut een plekje in deze lijst. Deze romantische stad in Duitsland kenmerkt zich door haar smalle straatjes en knusse pleinen, waardoor het een geliefde bestemming is voor talloze toeristen. Opvallend is dat een groot deel van de stad in de 19e eeuw door een verwoestende brand werd getroffen. Desondanks zijn er nog altijd talloze middeleeuwse gebouwen in Wernigerode te bewonderen. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in de stad is het oude kasteel, dat majestueus boven de stad uittorent en een prachtig voorbeeld is van middeleeuwse architectuur. Dit kasteel, daterend uit de 12e eeuw, is bovendien op een bergtop gebouwd, wat het tot een nog indrukwekkender gezicht maakt. Bovendien biedt de stad een overvloed aan cafés en restaurants, waardoor er voldoende te zien en te doen is voor bezoekers…

 

Meest romantische plaatsen Duitsland, Wernigerode

 

4. Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues is in verschillende opzichten een bijzondere stad. Deze stad, gelegen in het westen van Duitsland en nabij Nederland, bestaat uit twee delen: Bernkastel aan de rechterkant van de Moezel en Kues aan de linkerkant. Verder is de stad omringt met heuvels die beplant zijn met druivenstokken. De regio zou zelfs enkele van de beste wijnen van Duitsland produceren. Hierbij zou de zogenaamde Riesling wijn wellicht het meest populair zijn.

 

Als je de stad bezoekt is het leuk om een drankje te doen op het historische marktplein van Bernkastel-Keus. Dit plein heeft een erg gezellige sfeer en staat vol met eeuwenoude vakwerkhuizen, zoals het Renaissance-stadhuis, de charmante St. Michael's bron en het pittoreske “Spitzhäuschen”. 

 

Meest romantische steden Duitsland, Bernkastel-Kues

 

5. Heidelberg

Heidelberg is een echte studentenstad, gelegen aan de westelijke oever van de rivier de Neckar. Vanuit de stad kun je een prachtige wandeling maken naar het imposante Heidelberger Schloss, oftewel het kasteel van Heidelberg. Vanaf dit historische kasteel kun je genieten van een adembenemend uitzicht op de omringende heuvels en de oude stad.

 

Een andere opmerkelijke bezienswaardigheid in de stad is het Apothekersmuseum. In dit museum kun je meer te weten komen over medische behandelingen en geneesmiddelen die werden toegepast in de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd, wat je inzicht geeft in de gezondheidszorg van die periode. Bovendien kun je hier volledig bewaarde interieurs van historische apotheken bewonderen, die dateren uit de 17e tot de 19e eeuw. Kortom, er valt veel te ontdekken in Heidelberg, waardoor de stad de perfecte bestemming is voor een romantisch weekendje!

 

Meest romantische plaatsen Duitsland, Heidelberg

 

6. Rothenburg ob den Tauber

Als laatste op dit lijstje komt de stad Rothenburg ob der Tauber aan bod. Deze unieke romantisch stad in duitsland werd gesticht rond het jaar 1000 na Christus door een adellijke heer en heeft sindsdien zijn middeleeuwse charme weten te behouden. Deze rijke geschiedenis wordt ook weerspiegeld in de verschillende musea die Rothenburg ob der Tauber rijk is. Voorbeelden hiervan zijn het Reichsstadtmuseum, Schäfertanzmuseum en het Kriminalmuseum. In dit laatste museum vind je onder andere diverse folterwerktuigen en executiemiddelen, en kun je meer te weten komen over de wetteksten met betrekking tot heksenvervolgingen.

 

Bovendien is Rothenburg ob der Tauber omringd door goed bewaarde middeleeuwse stadsmuren, die volledig intact zijn gebleven. Deze indrukwekkende constructie telt in totaal 6 stadspoorten en biedt bezoekers een fascinerende blik op het verleden. Al met al is deze stad die langs de romantische strasse ligt een perfecte bestemming voor een weekendje weg!

 

Meest romantische steden Duitsland, Rothenburg ob den Tauber