Mooiste steden roadtrip Portugal

De 5 mooiste steden voor een roadtrip door Portugal

4 min

13 september, 2023

Portugal is een land dat bekendstaat om haar prachtige natuur, de portwijn en haar indrukwekkende steden. Het bijzondere land heeft voor iedere soort vakantie wel wat te bieden. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een jongerenvakantie? Dan is Albufeira een mooie stad. Of als je meer geïnteresseerd bent in een sportieve vakantie, kan je in Portugal ook allerlei leuke actieve excursies en activiteiten doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandeltochten, fietstochten en kanotrips. Tot slot is Portugal ook een mooi land voor een roadtrip. Daarom bespreken we in dit artikel de 5 mooiste steden van Portugal voor een bijzondere rondreis… 

 

Lissabon, gelegen aan de oevers van de rivier de Taag, is de hoofdstad van Portugal. Naast het feit dat Lissabon de hoofdstad van Portugal is, behoort het ook nog eens tot de grootste steden van Portugal. In totaal wonen er dan ook meer dan een half miljoen inwoners in deze bijzondere stad. Verder is de stad erg beroemd om haar rijke architectuur. Zo is de stad een mix van oude en moderne bouwstijlen, met prachtige historische gebouwen zoals de toren van Belém en het Jerónimos klooster. Deze gebouwen getuigen van het roemruchte verleden van Portugal als zeevarende natie en tevens een belangrijke speler in de Europese geschiedenis. Ook is het erg leuk om het Castelo de São Jorge te bezoeken. Dit kasteel ligt op de hoogste heuvel van de stad en geeft een prachtig uitzicht over de Taag. Verder is het gewoon heel leuk om door de stad te wandelen. Lissabon is met haar onverwachte uitzichten, schilderachtige pleinen en kleine steegjes namelijk een van de mooiste steden van Portugal!

 

Mooiste steden Portugal, Lissabon

 

Na Lissabon, is Porto de grootste stad in Portugal. Deze stad aan zee is ook in vele opzichten een ideale vakantiebestemming voor een roadtrip door Portugal. Zo heeft de stad een prachtige rivier (Douro), een rijke geschiedenis en is de stad ook erg populair in de kunst- en cultuurscene. Dat de stad een rijke geschiedenis heeft is aan de verschillende historische gebouwen van de stad terug te zien. Goede voorbeelden hiervan zijn de Sé Catedral die uit de 12e eeuw komt, of het 16e eeuwse klooster van Serra do Pilar. Verder is het leuk om gebruik te maken van de Teleférico de Gaia kabelbaan of het kabel trammetje Funicular dos Guindais. De Teleférico de Gaia kabelbaan brengt je naar een punt met een prachtig uitzicht over de stad en de rivier de Douro, wat een onvergetelijke ervaring toevoegt aan je bezoek aan het indrukwekkende Porto!

 

Mooiste steden Portugal, Porto

 

Funchal is misschien minder bekend in de lijst van mooie steden in Portugal, maar deze stad op het Portugese eiland Madeira heeft veel te bieden. Zo is het mooie Mercado dos Lavradores, een overdekte markt vol levendige bloemen, seizoensfruit en -groenten en handgemaakte producten, een van de belangrijkste hoogtepunten van de prachtige stad. Verder is Funchal erg bekend om haar wijnproductie. Er zijn een aantal zeer gerenommeerde wijngaarden; waar een wijnproeverij een mooie vakantie ervaring oplevert. Tot slot is de stad gelegen aan de Noordelijke Atlantische Oceaan, waardoor het genoeg stranden heeft. Praia do Garajau is bijvoorbeeld een mooi keienstrand op ongeveer 20 minuten rijden van de stad. Dit strand is overigens gemakkelijk te bereiken vanuit een kabelbaan. Kortom, Funchal biedt een verrassende mix van cultuur, culinaire hoogstandjes, natuurlijke schoonheid en ontspanning, waardoor het behoort tot de mooiste steden van Portugal!

 

Mooiste steden Portugal, Funchal

 

Ook de stad Faro is een erg bijzondere stad. De aan zee gelegen stad is namelijk erg populair vanwege haar ontspannen sfeer, mooie gebouwen en rijke historie. Verder zou de stad in het verleden onderdeel zijn geweest van het Romeinse Rijk. In de buurt van de stad is dan ook nog een Romeinse ruïne bewaard gebleven. Hierbij zou het gaan om de zogenaamde Villa Romana De Milreu. Ook zijn er vanuit de middeleeuwen nog bouwwerken terug te vinden in de stad. Een goed voorbeeld hiervan zijn de oude stadsmuren van de historische binnenstad (Cidade Velha). Hierbij krijg je dan ook echt het gevoel alsof je terug in de tijd gaat. Tot slot is het gewoon erg lekker om op een terras te gaan zitten in de stad. De stad heeft meer dan genoeg sfeervolle restaurants, waar je heerlijk kan ontspannen met een lekker drankje in je hand. Al met al is deze charmante stad zeker de moeite waard om een keer te bezoeken bij een roadtrip door Portugal!

 

Mooiste steden Portugal, Faro

 

Als laatste is de stad Coimbra aan de beurt. De stad is vooral bekend om haar universiteit die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ook heeft deze universiteit door de jaren heen veel beroemde studenten en professoren gehad, zoals de befaamde Portugese dichter Luis de Camôes of de bekende Portugese wiskundige Pedro Nunes. Naast de universiteit heeft Coimbra nog vele andere interessante bezienswaardigheden, waaronder de Sé Velha (oude kathedraal), een gotische kathedraal uit de 12e eeuw, en de kloosters van Santa Clara-a-Velha en Santa Clara-a-Nova, die prachtige voorbeelden zijn van Portugese barokke architectuur. Een wandeling door de historische binnenstad is dan ook een must. Coimbra heeft met haar verschillende cafés, restaurants en winkels een erg levendig karakter, waardoor het een van de mooie steden van Portugal is die je niet mag missen tijdens je reis door dit prachtige land.

 

Mooiste steden Portugal, Coimbra