Alles dat je moet weten als je een huisdier wilt meenemen op reis

Alles dat je moet weten als je een huisdier wilt meenemen op reis

3 min

15 januari, 2024

Reizen met een huisdier is niet altijd even gemakkelijk. Gedurende de reis moet je voortdurend aandacht besteden aan het huisdier, en je kunt het niet zomaar achterlaten op de plek waar je verblijft. Het dier heeft namelijk voeding nodig en moet in staat zijn om zijn behoeften te vervullen. Bovendien kunnen veel dieren angstig worden wanneer ze te lang alleen gelaten worden op een plek die voor hen onbekend is. Naast deze zorgen zijn er nog andere praktische nadelen verbonden aan het reizen met een huisdier. Niet elk huisdier mag zomaar mee in het vliegtuig, en er gelden diverse regels voor het reizen met gezelschapsdieren binnen en buiten Europa. Daarom willen we in deze blog graag meer informatie delen over het reizen met een huisdier, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan…

 

Voorwaarden reizen met huisdier

Voordat je jouw trouwe huisdier mee wilt nemen naar het buitenland, moeten er enkele zaken geregeld worden. Voor een reis binnen de EU moet je hond of kat in ieder geval een chip, een geldige rabiësvaccinatie en een EU-dierenpaspoort hebben. Deze vereisten gelden echter niet voor vissen, amfibieën, vogels, konijnen of andere kleine knaagdieren. Meestal is een gezondheidsverklaring van de dierenarts voldoende voor deze dieren.

 

Voor reizen naar landen buiten de EU gelden aanvullende regels. Voor sommige van deze landen is een bindend certificaat vereist waarin verklaringen en gegevens staan over de zending van de dieren.

 

Terugreis naar Nederland met een huisdier

Bij de terugreis naar Nederland gelden ook regels voor het reizen met een huisdier. Het is daarom van belang om voor de terugreis enkele zaken te regelen met betrekking tot het huisdier. Als je naar een land reist waar een hoog risico op rabiës bestaat, dien je in Nederland al een bloedtest te hebben laten uitvoeren. Bovendien zijn bloedtesten of vaccinaties die in het buitenland aan het dierenpaspoort worden toegevoegd, niet geldig in Nederland.

 

Vakantie met huisdier

 

Reizen met meerdere huisdieren

In principe is het toegestaan om maximaal 5 huisdieren mee te nemen naar het buitenland. Indien je van plan bent er meer mee te nemen, dien je aan te tonen dat ze deelnemen aan een wedstrijd, tentoonstelling of sportevenement, en dat ze ouder zijn dan zes maanden.

 

Huisdier in het vliegtuig

Er zijn verschillende regels voor het vliegen met huisdieren. De meeste luchtvaartmaatschappijen staan alleen honden en katten toe aan boord. Vaak moet je apart een reservering maken voor deze dieren. Als het huisdier klein genoeg is, kan het meestal in de cabine worden meegenomen. Grotere dieren moeten doorgaans in het ruim worden vervoerd. Het is raadzaam om de specifieke regels van jouw luchtvaartmaatschappij te raadplegen voor meer details.

 

Huisdieren met een stompe neus

Huisdieren met een platte snuit worden over het algemeen niet toegelaten in het vrachtruim van een vliegtuig vanwege hun moeite met ademhalen door hoge temperaturen en stress tijdens de vlucht. Soms kunnen deze dieren echter wel in de cabine worden meegenomen. Het is belangrijk om te realiseren dat deze dieren aanzienlijk kunnen lijden tijdens de reis. Dit geldt eveneens voor puppy's, zieke, drachtige of oudere honden. Bij twijfel is het verstandig advies in te winnen bij een dierenarts. Een dierenarts kan goed inschatten of het verstandig is om het dier mee te nemen tijdens de reis.

 

Huisdieren met stompe neus

 

Hoe maak ik de vlucht prettiger voor mijn huisdier?

Er zijn verschillende manieren om de vlucht voor jouw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken. Als eerste is het een slim idee om te kiezen voor een vroege of late vlucht. Deze tijden zijn vaak minder druk, waardoor er meer aandacht is voor jouw hond of kat aan boord.

 

Het is verstandig om advies in te winnen bij de luchtvaartmaatschappij. Zij kunnen handige tips geven en meedenken over hoe jouw huisdier comfortabel kan reizen. Het regelen van een goed geventileerde bench die zonder sloten kan worden afgesloten, wordt ook aanbevolen. Je huisdier van tevoren laten wennen aan de bench is handig, zodat hij er vertrouwd mee raakt.

 

Daarnaast is het slim om belangrijke documenten, zoals een kopie van de inentingsbewijzen en een gezondheidsverklaring van jouw huisdier, samen met jouw contactgegevens aan de bench te bevestigen. Hierdoor kunnen eventuele onduidelijkheden worden voorkomen en weet de luchtvaartmaatschappij altijd wie ze moeten benaderen als er iets misgaat.

 

Huisdieren in kooi

 

Conclusie

Uiteindelijk zal de eigenaar zelf moeten beslissen of hij zijn huisdier meeneemt op vakantie. Ondanks alle regels en verantwoordelijkheden kan de aanwezigheid van een huisdier extra gezelligheid en een andere sfeer tijdens de vakantie met zich meebrengen. Tegelijkertijd is het belangrijk om te overwegen of de vakantie niet te belastend is voor het dier, en of het dus de moeite waard is om het huisdier toch mee te nemen...